За месеците юли и август ресторантьорите считат, че не трябва да има задължение за носене на маски за персонала в заведенията. За това настоя председателят на Българската асоциация на заведения Ричард Алибегов в студиото на Нова телевизия. Коментарът му идва във връзка с решението на здравните власти маските да отпаднат за персонала на малките заведения, малките търговски обекти и фризьорските салони, ако са имунизирани.

Според него е по-добре маските да не са задължителни за летните месеци. Водещото е да се ваксинират много хора. Отпадането на маските крие своите рискове за хората, които не са ваксинирани, което е предпоставка за по-големи пикове през октомври и ноември месец на болестта, посочи Алибегов. Той напомни затварянето на заведенията в края на 2020 г. заради високите стойности на инфекцията, което е нещо неприемливо за ресторантьорския бранш.

Трябва да има дефиниция какво е това малко заведение, настоя Алибегов.

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите - без ограничения за повечето чужди туристи

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите - без ограничения за повечето чужди туристи

Може да поискат да работят на 60-70% от септември

В много обекти има ваксинирани хора, но според Алибегов не е възможно абсолютно всички служители на даден ресторант да се ваксинират.

Ако този, който е ваксиниран е безопасен, защото това също е ново, сега тезата е сменена - ако някои не иска да се ваксинира, това е негово право, обясни Алибегов.

Той изтъкна, че най-важно към настоящия момент са не маските, а да се премахнат рестрикциите за гражданите от ЕС, Русия, Великобритания и Израел.

Заведенията отново са недоволни, искат спешна среща с министъра

Заведенията отново са недоволни, искат спешна среща с министъра

Разочаровани са от спирането на подкрепата чрез оборотен капитал

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която се включи онлайн в студиото, посочи, че работодателите към момента нямат право да изискват или да задължава служителите да променят ваксинационния си статус. Трябва да се види дали ще бъдат премахнати маските за ваксинираните или ще има някакъв процент - дали ще се търси локален колективен имунитет, обясни Шаркова.

Много е важно да се определят обектите, за да няма интерпретации, настоя тя. Шаркова се надява новата заповед на служебния здравен министър за частичното отпадане на маските да бъде ясна, разбираема и непротиворечива за хората.

Тя се надява още да няма дискриминация за неваксинираните от ваксинираните.