България участва на международното туристическо изложение UITT в Киев, Украйна. Това съобщават от ресорното министерство. Изложението се провежда от днес до 31 март.

Страната ни е представена с национален щанд с увеличена площ от 100 кв. метра. Основен организатор на българския щанд е Министерство на туризма. Освен ведомството, участие ще вземат 9 туроператорски и туристически агенции и община Варна.

В три части ще бъде разделена анимационната програма: българска шевица и бродерия, дегустация на български сладка. Професионален сладкар ще демонстрира на живо как те могат да се използват за украса на торти и други продукти.

На място ще плете момиче в народна носия. То ще подарява на посетителите традиционните мартенички.

Танцова група от петима души ще изпълнява традиционни български танци. Гостите ще се посрещат с българска погача със сол, чубрица и мед.

Предвидена е и презентация на български вина от сомелиер на руски език. Ще могат да се дегустират и традиционни български специалитети като баница, сирене, луканка, мед и други.

От Министерство на туризма уточняват, че Украйна е генериращ пазар за България. Броят на туристите миналата година е бил 265 712 души. Отчита се 10 % ръст спрямо 2015-а.

Изложението UITT се провежда от 1994 г. и е най-голямото в Украйна. Тази година е 23-тото му издание. Предназначено е за професионалисти, но в последните два дни се посещава и от масова публика.

Над 248 фирми от 28 страни участваха миналата година. Броят на посетителите достигна 16 000 души.