Министърът на туризма Николена Ангелкова ще разпореди да бъде съборена пясъчната дига в Созопол, както и да се възстанови брегът от плажа на морето.

За това увери туристическият министър пред "Нова телевизия" по повод изземването на пясък от плажа в Созопол.

Припомняме, вчера от Министерството на туризма съобщиха, че проверяват Централния плаж в старата част на Созопол. Експерти от министерството на туризма проверят извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол. След това "Басейнова дирекция" разпореди да спре изземването на пясък от плажа в Созопол.

Разпоредиха да се прекрати изземването на пясък от плажа в Созопол

Разпоредиха да се прекрати изземването на пясък от плажа в Созопол

Дирекцията нареди на концесионера на плажа в Созопол да прекрати дейностите по изземване на пясък от Черно море

Дирекцията нареди на концесионера на плажа в Созопол да прекрати дейностите по изземване на пясък от Черно море. В публичното пространство се появи информация, че там с техника се издига защитна дига, която да предпази плажната ивица.

По думите на Ангелкова това, което са установили експертите от туристическото министерство е, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера.

Община Созопол и концесионер на плаж в спор за пясъчна дига

Община Созопол и концесионер на плаж в спор за пясъчна дига

Екоинспекцията е информирана за случая

В резултат на проверката е установено, че има загребване на пясък и затова туристическият министър ще разпореди дигата да бъде съборена, както и да бъде възстановен брегът от плажа на морето.

Ще бъде наложена наустойка в размер на 6 000 лева. В конкретния случай е важно всичко да се съобщава и да се обсъжда с хората, но за да работим в полза на българския туризъм трябва да бъдем заедно, подчерта туристическият министър.

Проверяват Централния плаж в стария Созопол

Проверяват Централния плаж в стария Созопол

Инспекцията е дали концесионерът изпълнява договорните си задължения

Хората от Созопол също не искат да има дига и са доволни, че тя ще бъде съборена и ще бъде наложена глоба. Не може никой да прави каквото поиска, без да се съгласува с общината, местните хора и тогава да направи уведомителния режим, категорични са те.

Пред bTV туристическият министър Николина Ангелкова също увери, че пясъчната дига ще бъде съборена и ще бъде наложена глоба на концесионера.

Според Ангелкова контролните органи стриктно спазват функциите си и са поддали сигнал навреме.