Само 4 и 5 звездни могат да бъдат SPA, уелнес и бизнес хотелите, предвиждат одобрените от правителството изменения и допълнения в Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, информираха от правителствената информационна служба.

Целта е да се създадат условия за развитие на специализирани форми на туризъм - конгресен, балнео-, SPA и уелнес, чрез създаване на конкретни изисквания към съответните видове хотели и предлаганите в тях услуги. В действащата нормативна уредба липсват конкретни изисквания, отразяващи спецификата на отделните видове хотели. За първи път се дава точна дефиниция на бизнес хотел.

Бизнес хотелите трябва да осигуряват условия за провеждане на работни срещи, конференции, конгреси, презентации, приеми, семинари и т. н.

SPA хотелите е необходимо да предлагат разнообразни водни и козметични процедури, спортни занимания, природосъбразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото, които са консултирани и реализирани от квалифициран персонал.

Уелнес хотелите трябва да разполагат със SPA или уелнес център, в които се прилагат разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, културно-развлекателни и хоби занимания.

Хотел-резиденс ще бъдат 5-звездни и ще предлагат висок комфорт и нетрадиционно обзавеждане. Те ще бъдат изградени при пълна свобода на проектирането и архитектурно-творчески решения на външната конструкция и фасадата на хотела - резиденции, старинни сгради, паметници на културата.

Балнео-хотелите трябва да имат балнео-лечебен център със специализирано оборудвани кабинети, предназначени за извършване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристите от квалифициран медицински и немедицински персонал.

Клуб-хотелите пък са средство за подслон, в което туристите се обслужват по интереси и се предлагат основни и разнообразни допълнителни услуги.

Настоящите промени в подзаконовата нормативна уредба са насочени към средствата за подслон и заведенията за хранене и развлечения и не касаят уредбата на местата за настаняване.
Те ще бъдат предмет на допълнителни изменения в Закона за туризма, с които ще се позволи въвеждането на нови видове обекти за настаняване като апартаментните комплекси, хостелите и самостоятелните апартаменти.