Електроразпределение Юг със съвети към големите туристически обекти по Черноморието за разумно електропотребление по време на активния летен сезон. Важно е големи търговски обекти да управляват и следят потреблението си така, че да не превишават заявения от тях капацитет.

С цел да улесни големите консуматори по време на пиковите часове на потребление Електроразпределение Юг предлага съвети за ефективно и разумно потребление на електроенергия.

На първо място е препоръчително големи обекти като хотели, търговски комплекси, туристически и развлекателни центрове да обърнат внимание на интензитета на своето енергопотребление. Важна мярка е да следят своите енергийни товари през пиковите моменти - предимно в следобедни и вечерни часове, както и да не превишават заявения от тях капацитет от електрическа мощност, за която са присъединени към електроразпределителната мрежа. Това ще намали риска от смущения в електрозахранването за тези обекти.

Друга ефективна мярка е равномерното разпределение на големите енергийни товари в туристическите обекти. Пример за подобна мярка са обектите с централна вътрешна климатична инсталация, която би могла да се включва в различни времеви интервали спрямо други големи енергоемки източници в хотелски комплекси и търговски центрове.

За гарантиране на качествено захранване по време на летния сезон Електроразпределение Юг също предприема конкретни мерки:

На първо място са предварително извършените подготвителни технически дейности по енергийни съоръжения, собственост на дружеството в област Бургас. Дейностите по инспектиране обхващат трафопостове, възлови станции и електропроводи "средно" и "ниско" напрежение.

Допълнително в над 120 трафопоста и възлови станции в областта е извършено заснемане с термографска камера на енергийни съоръжения, при които традиционно през лятото се отчитат големи товари вследствие на засилената консумация на електроенергия.

В най-натоварените трафопостове дружеството е монтирало и температурни датчици.

В диспечерските центрове се извършва ежедневен мониторинг и анализ на товарите и потреблението.

В област Бургас компанията е позиционирала от години две мобилни подстанции - в гр. Каблешково и в с. Приселци (до Обзор), които осигуряват необходимостта от повишено захранване.

Полагане на нови подземни кабелни линии на мястото на въздушни проводници.

Преразпределение на енергийните товари с цел равномерно натоварване на съоръженията. Това стана възможно благодарение на изградените 41 км нови въздушни и кабелни линии "средно" и "ниско" напрежение в област Бургас.

Електроразпределение Юг е осигурилo необходимия брой аварийни екипи, които да реагират при необходимост както в големите градове и курортни центрове, така и в по-малки населени места. Дружеството има готовност за включване на допълнителни екипи при необходимост.

Всички сътрудници разполагат с наличен материален резерв и специализирана техника, а аварийните автомобили са проверени за необходимите наличности.