170 проверки по плажовете е извършило Министерството на туризма (МТ) от началото на летния сезон. От 1 юни 2024 г. До момента са съставени 6 предупредителни писма до концесионери и наематели заради установени нарушения, информират от ведомството.

Екипите на министерството са засекли завишени цени на шезлонги и чадъри, липса или по-малък брой спасители, липса на медицински лица и оборудване. Има и случаи на непредставени договори с подвижен реанимационен екип. Липсвали са и документи за извършена обработка срещу комари и кърлежи. Констатирани са също лошо ниво на хигиената и липса на указателни табели.

Няма наложени неустойки за установените нарушения.

Има достатъчно обучени спасители, но не се задържат по нашето Черноморие

Има достатъчно обучени спасители, но не се задържат по нашето Черноморие

Наблюдава се значителен спад на случаите на удавяне

До момента 17 обекта по българските плажове са проверени и в съвместни акции на МТ с Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националната агенция за приходите (НАП) и "Икономическа полиция".

Министерството на туризма е съставило 4 акта за административни нарушения. От КЗП са издадени 17 констативни протокола, а за осем нарушения ще бъде наложено административно наказание по-късно. Нарушения са установени и от НАП.

Съвместните проверки ще продължат през целия сезон за осигуряване на спокойно и безопасно протичане на лятото за туристите и с цел предотвратяване на нелоялни търговски практики, за да бъде защитен туристическият продукт.

80 нарушения засече проверката на караваните в Бургаско

80 нарушения засече проверката на караваните в Бургаско

Открити са незаконни сондажи, палатка в дере, каравани на плаж, върху дюни, в гори и ниви