При изключително голям интерес вчера премина представянето на инвестиционното намерение на община Дупница за изграждането на туристически и ски център Дупница, пише в. „Струма".

Залата на Общинския съвет се оказа тясна да събере всички желаещи да се запознаят подробно с прединвестиционното проучване, което направи арх. Емил Леков, човекът, който е създал ски центровете в Банско, Пампорово, Витоша и други мащабни проекти. Сред гостите в залата бяха областният управител Виктор Янев и зам. областният Радослава Чеканска.

Имаме уверението, че ще бъде осигурено финансиране в размер на 500 000 лв. за работен проект от Министерство на регионалното развитие. Реализацията на тази идея е с цел подобряване жизнената среда на населението - разкриване на заетост, подобряване на инфраструктурата и развитието на целогодишен туризъм, който би повлиял позитивно на икономическото състояние на общината", обяви и.д. кмет на община Дупница Олга Китанова.

„След като направихме всички необходими изследвания и проучвания, спокойно мога да отбележа, че Дупница разполага с възможностите за реализирането на това намерение", каза арх. Леков. „Разработили сме два варианта, като моето виждаме и препоръка е да се започне с т.нар. съкратен вариант, след което да се продължи към разширения, по-мащабен втори вариант", допълни той.

Капацитетът на комплекса, който включва заведения за хранене, писти за ски, паркинги и други, ще бъде с капацитет за 4500 туристи дневно, а в зимния сезон ще може да поема до 2500 скиори. Вариантите за лифтове са за два или три такива в зависимост от пътя, по който се поеме, както и начина на финансиране, също и ски влекове за отделните писти. Най-високата точка за последна спирка на лифта е 2070-2080 метра, стана ясно от презентацията на арх. Леков. Единият от вариантите е за общо 5,1 километра съоръжения и 7371 метра писти, а другият вариант е за 13 км съоръжения и общо 17 километра писти.

„Възможно е, разбира се, и съчетаване на двата варианта, но това е въпрос на преценка от страна на общината. Не препоръчвам изграждането на хотели и подслони в района на самия комплекс, както е вече в цял свят. Това трябва да се реализира в населените места, т.е. селата Бистрица и Джерман, както и Дупница", допълни арх. Леков.

„Стойността на проекта е много относителна, защото все пак говорим за прединвестиционно намерение, а не за технически специфики и дейности по етапи. Говорим за ориентировъчна отправна сума в размер между 30-40 млн. лева и срок на изпълнение 4-6 години", заяви арх. Леков.