Слаб туристически сезон отчитат тази година по родното Черноморие, пише в. „Монитор". Освен малкото летовници, проблем в бранша се явяват и местните баби, които подбиват хотелските цени.

Нощувките  в курортните градчета край Варна падат до 5 лева на легло в двойна стая. Бабите предлагат на летовниците подслон на символични цени, за да припечелят пари над пенсиите си, като така смъкват цените в хотелите, които стоят полупразни. Възрастните жени разказват, че предлагат квартири от 5 до 12-15 лева на нощ, макар стаите им да са без особени екстри. Те предлагат на пристигащите туристи офертите си още със слизането им на гарите в курортните градове.

Масово за подобен тип квартири собствениците не плащат данъци на държавата. Собствениците им не ги регистрират като място за летовници, тъй като така би трябвало да плащат по 30% заетост  целогодишно на държавата, независимо от това колко туристи приютяват, което значително смъква печалбите. Именно ниските им цени обаче са преимуществото, което води туристите на подобни места за сметка на хотелите, жалят се от туристическия бранш.

Нощувка и туристически данък в малките семейни хотелчета или къщите за гости край морето в района на „Ален мак" е вече 10-12 лева на вечер в стая с 2 легла. Дори и в престижния вилен район на местността „Свети Никола" може да се намерят стаи за гости, където да се пренощува за 10 - 15 лева на вечер. В Аспарухово нощувката на човек в стая с 2 легла вече твърдо е 10 лева,а в Галата - 9 лева.