Публичният отчет на целогодишната рекламна кампания за насърчаване пътуванията на български туристи в страната бе доста оспорен от присъстващите в залата на БТА журналисти.

Доста от въпросите останаха без отговор, а отговорите на други бяха определени като въпрос на тълкувание.

Нямаше конкретен отговор каква е цената на двата клипа, които са показвани по националните телевизии, спомена се някаква ориентировъчна сума от около 30 хил. без уточнение дали лева или евро. Вместо това бе обяснено, че вторият клип бил по-скъп, а екипът, който благоволил да ги заснеме, спечелил голямата награда на кинофестивала във Варшава. Последва реплика на телевизионен журналист, който обясни, че следващия път могат да наемат екип от неговата телевизия, който за 200 лева да свърши същата работа.

От екипа, реализирал кампанията, бяха доста откровени: "Министерството не се занимава с разбивки на цените, няма достъп до такава информация кой колко е получил. Продуцентска къща е правила филмите, декорите са дело на друга фирма, сайтът - на трета, Фейсбук-страницата - на четвърти изпълнител. Помежду си решаваме какви пари, кой колко ще изхарчи на база на предварителни детайли, които обсъждаме".

Изпълнителите, усвоили парите за целогодишна рекламна кампания за насърчаване пътуванията на български туристи в страната, отчетоха, че са направили 50 клипа по задание за 50-те малко познати национални туристически обекта. Направили и два допълнителни клипа.

Всички те се излъчвали в три телевизии с национален обхват - Нова, БНТ и Tv7 - общо 1080 клипа в национален ефир. "30 % в прайм тайм. 8 месеца задължителна кампания, само в национален ефир. Публикувани са 100 карета в печатни медии. Част от печатните медии от предварително избраните фалираха - по-точно около 70%. Това предизвика нов избор", заявиха изпълнителите.

Сред печатните медии, избрани да бъдат част от тази кампания са "Труд", "24 часа", "Преса", "Стандарт", "Жената днес", "БГ он еър", "Капитал", "Капитал лайт", "Списание 8". Всички публикации са били по 1 страница.

"Информирахме хората за отворени - затворени обекти, за свлачището в Голяма Косатка. Подбирахме конкретни индивидуални маршрути. На фейсбук страницата имахме запитвания преди почивните дни близо до някой град каква туристическа пътека е подходяща за даден тип семейство", казаха изпълнителите на рекламната кампания.

Според тях, след тази кампания има 5% увеличение на интереса. "От 75 % на 80 % се увеличиха хората, които разпознават България като туристическа дестинация", заявиха те.

Спор предизвикаха и рекламираните места - дали Драгоманското блато, например, е достъпно. Според член на екипа рекламисти, то е изключително важен национален обект. "Блатото е пресушено, и е нарушена цялата екосистема. Изчезват групи видове птици.

Сдружение "Балкани" със собствени средства възстановява това блато. Сега има вишка и информационен център, които са достъпни и удобни за наблюдение на птици. С едно телефонно обаждане всеки клас може да проведе своя открит урок по биология там.

Това, което може да бъде ползвано като възможности за наблюдение на птици и растения, не трябва да бъде омаскарявано. Да, част от моста е разрушен, но той не пречи на ползването на всичко останало", категорична бе представителката на рекламния екип.