Проверка на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) в курорта Пампорово е установила незаконен строеж на лифт „Двата моста", извършен от „Пампорово" АД. Това се посочва в писмо на началника на ДНСК арх. Николай Христов до Сдружение „Синята планета", съобщават в комюнике до медиите от екоорганизацията.

Припомняме, Пампорово АД е под контрола на банкерката Цветелина Бориславова.

В протокола на работната група на ДНСК с дата на издаване 6 ноември 2013 г., която е извършила обследване на място, пише че към момента на проверката не са налице одобрени инвестиционни проекти от главния архитект на община Смолян. Установен е незаконен строеж на лифт „Двата моста" в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

На „Пампорово" АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти. За проверката и акта са уведомени Главен инспекторат на Министерски съвет, Министерство на инвестиционното проектиране и Министерство на земеделието и храните. Тя беше възложена от Главния инспекторат на МС след сигнал от страна на сдружение „Синята планета".

Миналата седмица изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов обяви, че извършената незаконна сеч в Пампорово е дадена за разследване на прокуратурата. Агенцията се е сезирала и е започнала мащабна проверка в курорта от регионалната дирекция по горите в Смолян. Всичко, което не е в рамките на закона щяло да бъде обявено официално. Вече има резултати от проверката на Пампорово относно извършени неправомерно сечи, съставени са протоколи, които са изпратени на прокуратурата за разследване, казва Гогов. Установено е, че са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара. Те се намират около основната площ, където се извършват сечите за изграждането на нови ски писти и лифтове.

Сдружение „Синята планета" алармира наскоро за „Пампорово" АД, което признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове. В докладна записка, София Цанкова, член на съвета на директорите на „Пампорово" АД до собственика Цветелина Бориславова пише, че трябва да бъдат решени проблемите, свързани с правното основание за ползване на земите от ДПФ (Държавен поземлен фонд), узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста.