В трите големи планински курорта - Банско, Боровец и Пампорово, официално бе открит зимният туристически сезон. Първоначалните прогнози на Министерството на туризма са за 4 - 5 % увеличение на туристите.

Министърът по туризма Ангелкова бе последователно в Пампорово, Боровец и Банско за откриване на сезона. Вчера тя представи своя съветник, който ще й помага за зимния туризъм - ски легендата Марк Жирардели.
Именно Жирардели, заедно с Петър Попангелов и Щефан Еберхартер, се спуснаха демонстративно по пистата в Банско за откриване на сезона.

През този сезон всички планински курорти запазват цените на картите за съоръженията. В Банско и Пампорово днес те ще работят безплатно. Ски зоната в Боровец няма да бъде отворена, като причината за това е недостатъчното количество сняг и топлото време.

Маркетинг-директорът на ски зона Банско Иван Обрейков коментира, че до 20 декември еднодневната карта в курорта ще може да се купи за 30 лева. Сигурността на туристите се обезпечава от нова услуга срещу символична предварително платена такса. Обрейков обяви, че на начална станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината.

Маркетинг-директорът на „Бороспорт" Люба Кленова от своя страна изтъква, че сезонът започва с двойно повече възможности за изкуствен сняг в Боровец, увеличили са оръдията. Двойно повече са и осветените писти.

До 19 декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лева. Директорът на „Пампорово" АД Мариан Беляков информира, че новото за този сезон са голям брой нови обозначения на територията на цялата ски зона. Освен това започва безплатно обучение на начинаещи и на деца.

На пресконференция пък в Банско спортният министър Красен Кралев заяви, че Българската ски федерация и министерството полагат големи усилия, за да се развиват ските като социален спорт.
„Ще бъдем партньори през целия сезон, за да ангажираме все повече деца и младежи в този спорт, защото той има своя безспорен принос към здравословното и физическо състояние на подрастващите", заяви Кралев, като по думите му общата цел е да се привлекат все повече деца и млади хора да практикуват ски спорта.