Ситуацията при туризма у нас е изключително тревожна след фалита на "Томас Кук". Това призна министър Николани Ангелкова на пореден брифинг. Цялата ситуация затруднявала планирането на сезон 2020. Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г, подчерта тя.

58 са хотелите в България, които имат договори с "Томас Кук", като засегнатите хотели са предимно в двата най-големи курорта "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", има също и в "Албена", както и "Св. св. Константин и Елена".

Министърът не изключи фалити на хотели.

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Няма изгонени от хотелите туристи на "Томас Кук" у нас

Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Тя се надява страната ни да се запази като устойчива туристическа дестинация. Към ведомството вече има открит горещ телефон. Представители на министерството вече са по морето в хотелите, където има настанени туристи на компанията. Работи се за връщането им в кралството. Припомняме, че вчера на брифинг в МТ британският посланик у нас Ема Хопкинс обяви, че правителството на кралството провежда операция по "най-мащабното репатриране на граждани в мирно време".

Министерството на туризма ще отговари със законодателни промени на фалита на "Томас Кук", информира още Ангелкова. Законовите промени ще целят да се покриват рискове при фалити като на "Томас Кук". Тя инициира спешни разговори в Народното събрание, за да станат промените факт до края на годината. Важно е да бъдем единни, призова Ангелкова.

Ангелкова: Съдействаме на всички засегнати от фалита на "Томас Кук"

Ангелкова: Съдействаме на всички засегнати от фалита на "Томас Кук"

В момента нейни клиенти в България са около 2500 души

Припомняме, на 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Икономическите загуби за гръцкия бизнес в туристическата индустрия от срива на британската туристическа фирма "Томас Кук" също се оценяват сериозно - между 250 до 500 милиона евро, според очакванията на туристическа конфедерация SETE, която поиска мерки за защита на гръцкия бизнес, като освобождаване от плащането на ДДС по несъбрани фактури от "Томас Кук", освобождаване от плащането на таксата за нощувка за туристите на компанията и понижаване на ставката на ДДС за туристически пакети и др.