Геополитиката и природата работят в наша полза. Над 500 000 души се очакват този сезон, само за месец декември. Това обяви председателят на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, цитиран от БНР.

Той отчете, че сме на път да изпратим една от най-успешните туристически години. Летният сезон е бил успешен. Сега от 8 декември всички зимни курорти са пълни с изкуствен сняг. Машините са обработили прекрасно пистите и ако сегашните температури продължат, по думите на Рагин, сме запасени с хубав сняг до края на март.

Благой Рагин отбеляза, че през последните години сме платили много висока цена. Сега обаче хубавото при нас вървяло с пълна пара, въпреки че в световен мащаб нещата за първи път не вървят добре. "Господ по някой път се смилява над нашия народ", заключи Рагин.

Той подчерта, че страната ни се възползва от световната геополитика, но е създала и добри условия за туристите. Много съседни страни не могли да се възползват от геополитиката поради липса на материална база. Благой Рагин е оптимист, че въпреки малкото средства за външна реклама, сме успели и последните две години са много успешни. Той отчете и повтаряното много пъти от властта, че България се е оформила като остров на стабилността на Балканите и в региона. Това се отразило не само на туризма, но и на икономиката.

Рагин коментира, че прогнозите за догодина са добри. Този месец много добре се представяли СПА и културният туризъм. Той припомни, че сега на 24-ти за първи път е имало в нашите църкви гости-поклонници на религиозния туризъм.

По думите на експерта Софийското летище през последните 4 месеца е направило истински бум. Отчита се 40 % ръст на новите туристи, което според Благой Рагин се дължи на нискотарифните полети.

По мнението му част от интереса се дължи и на разкопките и откриването на столичното Ларго. Рагин е оптимист, че след приключването на реновирането на "Витошка", София ще стане балканската Прага.

Експертът призна, че има много проблеми за отстраняване, но пътят е правилен. Туристическият бранш се ориентирал да търси висококвалифицирани кадри от съседните страни като Унгария, Молдова, Беларус и Армения. Причината е, че родните кадри в туризма се харчат на европейския пазар като топъл хляб.

От Нова година браншовиците започват да обикалят тези страни и да набират кадри, за да могат да спасят летния сезон. Благой Рагин е оптимист, че ще се справят. По мнението му страната ни се налага като добра дестинация.