Всички туристи на "Алфатур", които в момента се намират извън страната, са със заплатени пакети. Те няма да останат необезпечени. Това уверение е дал изпълнителният директор на фалиралия туроператор Гриша Костов пред министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова. Участие в срещата е взел и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, съобщават от Министерство на туризма.

580 туристи имат пакети от фалиралата „Алфатур”

580 туристи имат пакети от фалиралата „Алфатур”

Министър Ангелкова е сигурна, че всички ще бъдат компенсирани

Припомняме, че на 12 декември Министерство на туризма е уведомено от туроператора за подадени в Софийския градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Компанията е вписана в Националния туристически регистър и към днешна дата има действащи застраховки за максималния размер - 1,4 млн. лева.

От оглавяваното от Ангелкова ведомство обръщат внимание, че всички клиенти на "Алфатур" със заплатени пътувания или почивки трябва да предявят иск за плащане към техния застраховател - "Застрахователно дружество Евроинс". Нужно е всички платежни документи и договори за услуга да бъдат предоставени от гражданите.

Ангелкова обеща защита от недобросъвестни туроператори

Ангелкова обеща защита от недобросъвестни туроператори

С промени в Закона за туризма

На сайта на застрахователното дружество вече е поместена информация за това как хората с предплатени или капарирани пакети могат да поискат да им бъдат възстановени средствата. Инструкции са получили и служителите на "Евроинс" в офисите навсякъде по страната. Проучва се и възможността на част от клиентите на "Алфатур" да бъде предложено да реализират заплатените си пътувания с друг туроператор.

Гриша Костов е обяснил пред Ангелкова и Маргаритов, че "Алфатур" е обявила несъстоятелност вследствие на намаления туристопоток по основни направления за фирмата - Тунис, Египет и Турция. Към момента продажбите на пакети на туроператора не позволяват да изпълнява задълженията си към кредитори и контрагенти. Именно заради това е взето решението продажбите да бъдат преустановени и да се обяви несъстоятелност.

Тероризъм и евтини самолети фалираха голям туроператор

Тероризъм и евтини самолети фалираха голям туроператор

Последните клиенти няма да останат блокирани по летищата

281 договора на туристи към момента остават необезпечени. От "Алфатур" уверяват, че са предали на застрахователя цялата налична информация. Компанията е посочила и детайли относно каква част от продадените пакети са партньорски с други туроператори и е възможно пътуването да бъде реализирано, ако има желание от страна на клиентите.

От туроператора уверяват, че поддържат постоянен контакт със застрахователя и оказват съдействие с всички необходими документи и информация.