С 12 % повече туристи очакват туроператорите в България това лято, предаде БНТ. 60 % от летовниците са от държави-членки на ЕС.

Страната ни е в топ 3 на предпочитаните дестинации от европейците редом с курортите на Тунис и Гърция. Въпреки повечето туристи туроператорите очакват, че през тази година приходите от туризъм няма да са по-високи.

В последните 4 години се запазва тенденцията България да бъде предпочитана от все повече туристи. Привличат ги класовите хотели, атрактивните заведения и нестандартните екскурзии. Има опасност, обаче сами да отблъснем чужденците.

"Трябва много, много да се вземат някакви мерки от страна не само на изпълнителната власт, но и от законодателната власт, за да може да се прекрати това безумно строителство," каза Донка Соколова - управител на Българската асоциация на туристическите агенции, цитирана от БНТ.

Според туроператорите масовото строителство по Черноморието не само съсипва природата, но може да направи курортите ни непривлекателни за чуждите туристи.

"Ако направим, каквато и да е погрешна стъпка, просто ще бъдем забравени за следващите 10 години," допълни Соколова.

Прекаленото застрояване в курортите води след себе си и други лоши прогнози.

А, според Соколова само качеството на предоставяните услуги би задържало високия рейтинг на страната. Това лято се очакват повече туристи от скандинавските страни, от Великобритания и от Русия.

Чужденците, които посещават българските курорти не са сред най-заможните. Според туроператорите в момента цените у нас отговарят на качеството на услугите.