Три категории за туроператорска и туристическа дейност въвеждат промените в Закона за туризма, които правителството ще разгледа на днешното си заседание.

Кметовете ще могат да контролират дали даден туристически обект е категоризиран или не, съобщи БНР.

Туроператорите, който извършват международен и вътрешен туризъм и предлагат широк кръг дейности, ще бъдат категория „А".

Туроператорите, които работят само в страната и предлагат вътрешен туризъм, ще получат категория „B", предвиждат промените в Закона за туризма.

„C" ще е статутът на туристическите агенти. Ако една фирма има удостоверение за „B" клас, тя не може да извършва туроператорска дейност от категория "А". Увеличават се и правомощията на кметовете. Те ще могат да контролират дали един туристически обект е категоризиран или не.

Промените в закона въвеждат и два нови туристически обекта - хостели и апартаменти за гости. Предлагащият услугата обаче трябва да има писмено съгласие от всички собственици в сградата, че може да извършва туристическата дейност.

Въвежда се и категорията „срок за туристическите обекти". Той ще бъде 5-годишен за местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, плажовете, туристическите хижи и заведенията към тях и 10-годишен срок за ски пистите.

С министерско постановление ще бъде създадена и държавно-обществена комисия по въпросите на туризма, която ще предлага приоритети за развитието на сектора. В състава на комисията са включени министри и представители на туристическите организации. Комисията ще се събира веднъж на 3 месеца.

Средствата за новата структура ще са от бюджета на Държавната агенция по туризъм. Целта на новата комисия е да подобри координацията между отделните министерства при решаването на проблемите в туристическия бранш и да засили диалога между изпълнителната власт и туристическия бизнес.