Засилен инвеститорски интерес към планинското село Войнежа се отчита през последната една година, съобщи кметският наместник на селото Боян Братоев, цитиран от регионалната медия Янтра днес.

Две вилни, едно ваканционно селище и един хотел ще строят инвеститори от страната, както и българи, живеещи в чужбина. Новите туристически обекти ще оживят селото и ще дадат работа на местното население.

"Войнежа е атрактивен район с това, че е близо до Прохода на републиката, но не е на самата магистрала. Има живописна природа и чист въздух. Зимата тук е мека,а пътищата се почистват редовно и поддържаме добре инфраструктурата", коментира наместникът.

След две седмици БТК ще телефонизира селото и местните и бъдещите туристи ще ползват и интернет. Предимствата на района вдигнаха цените на земите, граничещи с терени в регулация до 1000­-1500 лв./дка.

В същото време парцел в центъра на Войнежа са купили предприемачите Румен Живков и Румен Буюклиев от Приморско, които ще изграждат вилно селище.
"Няма да вдигаме големи хотели, обясни Буюклиев ­ ще правим база от 5­6 фамилни вили, с басейн, тенис корт и паркинг. Избрахме Войнежа заради природата и близостта на Вонеща вода, в която има минерален извор".
Двамата инвеститори не могат все още да посочат сумите, които ще вложат в обекта. Румен Живков се занимава с туризъм от 11 г. и има хотел в Приморско.

Русенецът Николай Бесараболиев, който от години живее в Австрия, вече строи в махала Горен Войнеж хотел с четири съставни къщички. Комплексът ще е с база от 40 легла, басейн, финтес зала и солариум.

Бизнесмен от Сливен, който живее във Великобритания, ще гради друго вилно селище. Той е купил стара къща с парцел от 6,5 дка от местни жители.

Сградата на бившето училище във Войнежа м.г. е купил великотърновският предприемач Любен Велчев. Върху парцел от 10,5 дка са изградени основната сграда на школото, общежитие, физкултурен салон и игрище. Тук той смята също да строи ваканционно селище. Велчев обаче не пожела да разкрие в аванс инвестиционните си намерения.