Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че заради констатирани драстични нарушения 10 плажа са пред прекратяване на концесионните договори.

По думите на Ангелкова, която направи проверка на плажа в Слънчев бряг, най-много нередности са установени по плажните ивици на Южното Черноморие. Сред тях са плажове в района на Слънчев Бряг, Созопол, Равда, Обзор и Бяла.

"Това на първо място е "Созопол Буджака", там има липса на спасители, медицинско обслужване, допълнителна търговска площ извън схемата, която е одобрена от мен, наложени са неустойки, дадени са предписания, предстои последваща проверка, която ако покаже, че те не са отстранени, след края на сезона ще стартираме процедура по прекратяване. По същия начин е с "Равда - Академика", "Равда ХТИ" и "Равда НДК". Нарушения имаме и на територията на четири плажа на територията на Бяла. За плажа на Албена беше наложена неустойка от 101 хиляди за липса на спасители в началото на юни месец", заяви министърът.

Още веднъж проверяват "Слънчев бряг"

Още веднъж проверяват "Слънчев бряг"

Специално проверяват южния плаж и обектите върху концесионната територия

"Слънчев бряг - Централен, при проверката са установени драстични нарушения, свързани с наличието на бетонови площадки около 6 заведения. Тук са наложени неустойки за над 32 000 лева, които ще бъдат изискани от нас и отделно от това трябва да бъдат отстранени тези несъответствия", обясни Ангелкова.

Междувременно от компанията концесионер на плажа Слънчев бряг - Централен "Вени-М" ЕООД са категорични, че на плажа и на територията на дюните не са извършвани никакви изкопни и строителни дейности.

В съобщение до медиите концесионерът на плажа пише, че техни служители, подизпълнители или наематели, не са извършвали дейности на пясъка и дюните в района между хотел "Бургас" и станцията на Министерски съвет в курорта.

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Щабът за проверки в Бургас е болшевишка полицейщина

"Не искаме да прокарваме никакво осветление или пък имаме намерение по какъвто и да е начин да увреждаме защитените дюни", обясняват от фирмата и допълват, че вече са изпратили сигнали до Районната прокуратура в Несебър, местното РПУ, РИОСВ-Бургас и до Министерството на туризма с настояване органите да извършат пълна проверка по случая.

Според концесионера от екоинспекцията в Бургас вече са направили проверка на терена, при която не са установени нарушения.

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

Ангелкова: Водата по Българското Черноморие е чиста

В Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията