Експерти на ДНСК и на Министерството на туризма ще направят нова проверка на преместваеми обекти на плаж "Слънчев бряг-юг", акто за участие ще бъдат поканени и представители на община Несебър.

Това се посочва в прессъобщение от Министерство на туризма, като заповедта за проверката е съвместна между министрите Николина Ангелкова и Николай Нанков.

На място експертите ще проверят съответствието на преместваемите обекти, разположени на концесионната територия на морския плаж, с одобрената схема от министъра на туризма и действащата нормативна уредба.

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Предполага, че съветниците на вицепремиера са го подвели

Срокът за резултатите от тази проверка е 29 юни, когато докладът трябва да бъде предаден на двамата министри.

Припомняме, това ще бъде третата по ред проверка от страна на властите в курорта "Слънчев бряг" след като в началото на туристическия сезон отново той стана актуален.

При предишната проверка бяха установени общо 32 незаконни преместваеми обекта, като 20 от тях се намират на територията на южния плаж. Именно върху тази територия се е концентрирал и вицепремиерът Валери Симеонов, който подаде сигнали в МРРБ и в прокуратурата. 

Симеонов: Бардаци получиха поредна министерска подкрепа

Симеонов: Бардаци получиха поредна министерска подкрепа

Подписите на министър и главен архитект отменят ли закони, пита вицепремиерът

Вчера от ДНСК разпратиха за втори път резултатите от проверките, изрично уточнявайки, че проверката е извършена на добра воля, тъй като по закон ДНСК не е компетентният орган за контрол на преместваеми обекти

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че въпросните заведения на плажа "Слънчев бряг - юг" са незаконни и ще бъдат премахнати. Той подал и сигнал за извършването на проверката. По думите му това са шумните дискотеки, проверявани през изминалото лято заради силната музика. Заведенията също така имали незаконно изградени паркинги и бариери на общински път.

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Общинската власт има компетенции да ги затваря

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че същите преместваеми обекти са изрядни. Според нея заведенията изцяло попадат в одобрените от ресорното министерство схеми. След това Валери Симеонов се възмути, че на практика бардаци получават министерска индулгенция.

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова са в конфликт още от миналата година. Тогава Симеонов направи първите изненадващи проверки в нощни заведени в курорта "Слънчев бряг", а министър Ангелкова изрази мнение, че това не е съвсем редно. В началото на юни месец тази година Симеонов обясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое - не.

32 незаконни обекта на плажовете в "Слънчев бряг" преброи ДНСК

32 незаконни обекта на плажовете в "Слънчев бряг" преброи ДНСК

Спорните за Симеонов заведения на плаж "Слънчев бряг - юг" обаче са изрядни

Освен това Симеонов обяви, че министърът на туризма Николина Ангелкова подготвя за продан 20 декара плаж в "Слънчев бряг", а тя от воя страна отвърна, че "панаирите" на Симеонов пречат на туризма. От министерството на туризма заявиха, че ведомството няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството актуализирало кадастралната карта в най-известния ни курорт с налични специализирани карти, които са по-актуални от кадастралните.

Наложи се министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков да коментира въпроса, Той заяви, че продажбата на държавни имоти не стои на дневен ред.