Министърът на туризма Николина Ангелкова отвърна на атаките на вицепремиера Валери Симеонов. По време на участието си в ресорната парламентарна комисия тя обясни, че министърът на туризма няма никакви права да продава плажове, а само управлява плажовете.

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Ще останем без златен пясък според вицепремиера

Аз не споря с Валери Симеонов, поясни тя и предположи, че неговите съветници са го подвели. По закон Ангелкова била длъжна, когато един плаж се подготвя за концесия или се отдава под наем, да се прави проверка дали специализираната карта съответства на кадастралната. Изобщо не става дума за каквато и да е продажба, на каквото и да било, коментира тя задочния спор с Валери Симеонов.

 Симеонов подава сигнал в прокуратурата за незаконни обекти на плажа

Симеонов подава сигнал в прокуратурата за незаконни обекти на плажа

Не разбира как може да има хора на отговорни длъжности, които мислят, че са над закона

По повод на намерението на Симеонов да внесе сигнал в прокуратурата, че 5 заведения от "Слънчев бряг-юг" са незаконни, Ангелкова заяви, че си говори с вицепремиера, но всеки има мнение. Моето мнение е, че изцяло се придържам в рамките на своите законови правомощия, отсече ресорният министър.

Нито съм инженер, нито съм ДНСК, нито съдия, нито вещно лице, за да ходя да правя изследвания на обектите дали са строеж, дали не са или имат метална или не знам си каква конструкция, подчерта тя.

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Общинската власт има компетенции да ги затваря

"Разрешението за поставяне се издава от главния архитект на Община Несебър. Това не са заведения, които са се появили миналата година. Това са заведения от 10 години там", посочи още Ангелкова.

Нямало нарушения на "Слънчев бряг-юг". По закон концесионерите могат да ползват до 2% търговска площ. Като министър, както и моите служители в Министерство на туризма, категорично спазваме закона и се произнасяме в рамките на нашите компетенции, увери Ангелкова. Освен това Законът за устройството на територията дефинира що е то преместваем обект. Министърът на туризма заяви, че съдебната практика показва, че преместваем обект е такъв, който се изгражда от материали, които не са трайно прикрепени към земята и същият може да бъде разглобен, без да се налага да се разрушават тези материали.

Ангелкова очаква 44 плажа да са достъпни за хората с увреждания

Ангелкова очаква 44 плажа да са достъпни за хората с увреждания

Оказва се, че релефът по Черноморието не позволява поставяне на преместваеми пътеки на всички плажове

Много важно е да се прочете трайната съдебна практика на съда, който е компетентният орган да прецени дали са извършени законосъобразни действия или не, заяви още Ангелкова. Панаирът за преместваемите обекти се прави в началото на летния сезон и изключително много уврежда имиджа на българската държава като туристическа дестинация, заяви пред депутатите в ресорната комисия министърът.

Не мога да си обясня мотива, подчерта Ангелкова. Това по никакъв начин не подпомага имиджа на българския туризъм, отсече тя.