Въпросът за продажба на държавни имоти не стои на дневен ред. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов за това, че се подготвя продажба на 20 дка от плажната ивица в "Слънчев бряг".

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Симеонов отвръща на удара: Ангелкова подготвя плаж за продан

Ще останем без златен пясък според вицепремиера

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е постъпило искане за утвърждаване на нов акт за изключителна държавна собственост на морски плаж "Слънчев бряг - юг" в Община Несебър.
Искането е въз основа на изменената кадастрална карта и кадастрални регистри, съгласно действащата нормативна уредба, заяви Нанков и категорично отрече твърденията на Симеонов, че министърът на туризма Николина Ангелкова подготвя продажба на държавни имоти.

От съобщението на персслужбата на ресорното министерство става ясно, че във връзка с постъпили запитвания за законността на преместваемите обекти на плажната ивица в "Слънчев бряг" през месец март 2018 година началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е разпоредил проверка на мястото на плажната ивица в комплекса. Проверката е била извършена от регионалното ДНСК "Източен район".

На 22 май в ДНСК е постъпил писмен сигнал от Симеонов, съдържащ "данни за незаконно изградени преместваеми обекти" на плажа в курорта.
По този повод е извършена съвместна проверка от служители на РДНСК-"Югоизточен район", Регионален отдел "Национален строителен контрол" в Бургас и служители на Община Несебър.

В тази връзка от МРРБ отбелязват, че всички преместваеми обекти на територията на к.к. "Слънчев бряг", включително и върху морския плаж "Слънчев бряг", са поставени въз основа на одобрена от Министерството на туризма схема и на издадени от главния архитект на Община Несебър разрешения.

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Общинската власт има компетенции да ги затваря

В съобщението на регионалното министерество се обяснява и че съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията и съгласно Наредбата на Община Несебър за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, при констатиране на нарушения на разрешените от главния архитект на общината преместваеми обекти кметът е задължен да издаде заповеди за премахването им.

Нанков също така е обърнал внимание, че народни представители от "Обединени патриоти" са внесли промени в Закона за устройство на територията, според които от следващата година ДНСК ще има контролни функции по отношение на преместваемите обекти по плажовете в националните курорти. Към момента обаче въпросът относно законността на такива обекти е в компетентността на общинската администрация.

Въпреки законопроекта за промени при извършване на проверките, инициирани по повод горепосочените сигнали, представителите на ДНСК са оказали пълно съдействие и са участвали "на добра воля", коментира още Нанков.

Симеонов иска да затваря пет заведения в Слънчев бряг

Симеонов иска да затваря пет заведения в Слънчев бряг

Опитали да не пуснат Симеонов на проверка в заведение