Регионалният министър Николай Нанков разпореди нова проверка на преместваемите обекти по плажната ивица в курорта "Слънчев бряг". Проверката е по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов, който е подал списък с над 100 заведения. Единствено общинската власт може да мести преместваемите обекти по морето, заяви министър Нанков.

"Ние нямаме компетенциите към момента, функционални да се разпореждаме да премахваме преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрените схеми", отсече министърът. "Сигнализирано ми е в списък, в който попадат над 100 обекта. Там има и данни за строежи", допълни той.

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Предполага, че съветниците на вицепремиера са го подвели

Експертите на Дирекцията за национален строителен контрол ще проверяват дали обектите отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения вицепремиера списък с обекти.

В "Слънчев бряг" тези обекти могат да се местят единствено от местната власт със заповед на кмета или главния архитект, напомни министърът.

Резултати от проверката ще има на 15 юни, увери мин. Нанков. Инспекцията ще бъде проведена на територията на "Слънчев бряг" на северния, централния и южния плаж.

Симеонов иска да затваря пет заведения в Слънчев бряг

Симеонов иска да затваря пет заведения в Слънчев бряг

Опитали да не пуснат Симеонов на проверка в заведение

Нанков е категоричен, че в действията си не излизат от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма да ги превишат.

Той информира, че група народни представители от Обединени патриоти са внесли промени в Закона. С тези изменения ДНСК би имала правомощия да контролира и премахва незаконно поставени преместваеми обекти.

Припомняме, Николай Нанков коментира и изказването на вицепремиера Валери Симеонов за това, че се подготвя продажба на 20 дка от плажната ивица в "Слънчев бряг". Тогава Нанков бе категоричен, че въпросът за продажба на държавни имоти не стои на дневен ред.

Министерството на туризма няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, беше позицията на Николина Ангелкова, министъра на туризма.

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Ангелкова: Заведенията в „Слънчев бряг“ са изрядни

Общинската власт има компетенции да ги затваря