По закон ДНСК не е компетентният орган за контрол на преместваеми обекти. Това се посочва в прессъобщение от службата, разпратено до медиите.

Въпреки това, за да се отговори на получения сигнал, на служителите на ДНСК е било дадено указание на добра воля да извършат проверка на 22 май, след получен сигнал от вицепремиера Валери Симеонов.

Нощни проверки в Слънчев бряг

Нощни проверки в Слънчев бряг

Валери Симеонов не присъства

В нарочно прессъобщение от ДНСК уточняват резултатите от проверката в курорта "Слънчев бряг", извършена по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов. Проверката е извършена съвместно с община Несебър на 22 май, като са проверени всичките 145 преместваеми обекта на трите плажа на курорта. От ДНСК уточняват бройката:

- "Слънчев бряг - юг" - 48 обекта

- "Слънчев бряг - Север" - 51 обекта

- "Слънчев бряг - Централен" - 46 обекта.

Резултатите от проверката са били обобщени в писмо до вицепремиера Симеонов, в което са направени общи констатации за обектите.

Нанков проверява по списък над 100 обекта в "Слънчев бряг"

Нанков проверява по списък над 100 обекта в "Слънчев бряг"

Резултати очакват на 15 юни

За да се конкретизират нарушенията министърът на регионалното развитие и благоутройството Николай Нанков е разпоредил нова проверка, която да установи кои обекти са поставени без да са предвидени в одобрената от министъра на туризма схема и без издадено от главния архитект на община Несебър разрешение за поставяне, или са в отклонение от одобрената от министъра на туризма схема за поставяне и/или от разрешението за поставяне.

Ангелкова недоумява ежегодните панаири в "Слънчев бряг"

Ангелкова недоумява ежегодните панаири в "Слънчев бряг"

Обектите били от 10 години там

Установени са общо 32 такива преместваеми обекта. От тях върху територията на морски плаж "Слънчев бряг - юг" са 20 обекта. Върху територията на морски плаж "Слънчев бряг - централен" са 5 обекта, а върху територията на морски плаж "Слънчев бряг- север" са 7 обекта.

Данните за тези обекти са предоставени на министъра на туризма и на община Несебър за предприемане на последващи действия по компетентност.

Съгласно действащите закони и наредби в Република България, ДНСК не разполага със законови правомощия да забранява ползването или да премахва преместваеми обекти нито от територията на морските плажове, нито от останалите територии държавна, общинска или частна собственост, се посочва изрична в съобщението.

Вицепремиерът чака по Черноморието законът да се спази

Вицепремиерът чака по Черноморието законът да се спази

Симеонов: Не знам какво повече трябва да се доказва

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че въпросните заведения на плажа "Слънчев бряг - юг" са незаконни и ще бъдат премахнати. Той подал и сигнал за извършването на проверката. По думите му това са шумните дискотеки, проверявани през изминалото лято заради силната музика. Заведенията също така имали незаконно изградени паркинги и бариери на общински път.

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че същите преместваеми обекти са изрядни. Според нея заведенията изцяло попадат в одобрените от ресорното министерство схеми. След това Валери Симеонов се възмути, че на практика бардаци получават министерска индулгенция.

Симеонов готов да хвърли оставка
Обновена

Симеонов готов да хвърли оставка

Саботажът на Ангелкова обезсмислял работата му

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова са в конфликт още от миналата година. Тогава Симеонов направи първите изненадващи проверки в нощни заведени в курорта "Слънчев бряг", а министър Ангелкова изрази мнение, че това не е съвсем редно. В началото на юни месец тази година Симеонов обясни, че не става дума за спор с Ангелкова, те по-скоро имали разминаване кое е законно и кое - не.

Освен това Симеонов обяви, че министърът на туризма Николина Ангелкова подготвя за продан 20 декара плаж в "Слънчев бряг", а тя от воя страна отвърна, че "панаирите" на Симеонов пречат на туризма. От министерството на туризма заявиха, че ведомството няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия съгласно закона. Министерството актуализирало кадастралната карта в най-известния ни курорт с налични специализирани карти, които са по-актуални от кадастралните.

Наложи се министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков да коментира въпроса, Той заяви, че продажбата на държавни имоти не стои на дневен ред.