Китайски туристи заливат Европа, като през последните 10 години техният брой се е утроил, показват данни на статистическата служба Евростат. Данните сочат, че към края на 2016 година посетителите от азиатската страна са прекарали 25 милиона нощувки на различни места на Стария континент.

Броят на туристите от Китай е нараснал много повече от този на посетителите от останалите основни пазари, като САЩ, Русия и Бразилия, става ясно от статистиката. Така те допринасят за 6% от общия брой на нощувките в Европейския съюз (ЕС).

Любимата дестинация на китайците се оказва Великобритания, като 31% от посещенията в Европа са били именно там. На второ и трето място след Острова по предпочитане са Италия и Франция.

Снимка 334790

Значителен е далът на посетителите от азиатската страна и в Германия, Испания и Австрия.

Европейците от своя страна също са привлечени от далечната страна, като 4% от всички пътувания извън Стария континент през 2016 година са били в Китай. Все още обаче интересът е значително по-слаб от този към Щатите, която е дестинация номер 1 извън Европа.

Сред най-желаните дестинации за европейските граждани са още Турция, Швейцария, Норвегия и Русия.

На азиатския пазар Китай е третата по важност дестинация за посетителите от Стария континент, като натам са насочени 13,7% от пътуванията им на континента. На първо място е Тайланд с 14,3%, следван от Обединените арабски емирства с 13,9%.