Всички институции работим, за да има машинно гласуване. ЦИК най-вече, която и изпълнила всичките си задължения в срок. Това увери на редовния брифинг на Комисията преди избори говорителят Росица Матева.

Удостоверяването на машините зависи от три други институции, ЦИК няма правомощия да им определя срок, а се "надява на разумен срок", в който те да си свършат работата, така че машините да бъдат инсталирани и транспортирани и доставени в секционната избирателна комисия. Два пъти попитана какво означава разумен срок, Росица Матева отказа да посочи конкретен срок, тъй като ЦИК не може да дава нареждания на други институции.

Ще се инсталират малко по-малко машини от тези за първия тур. Няма установен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване и както ЦИК подхожда отговорно, така подхождат отговорно и Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който трябва да се направи това нещо, но те знаят в какъв срок трябва да вземат своето решение", коментира тя.

Ако ЦИК съдейства, машини за балотажа ще има

Ако ЦИК съдейства, машини за балотажа ще има

МЕУ и останалите институции имат достатъчно време за удостоверяване на машините

В около 5900 секции ще се гласува с машини в неделя, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е окончателен и може да претърпи промени. Секции за балотажа ще са 7250 като броят им не е окончателен заради секциите в болници и специализираните заведения.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове. 6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември.

По данни на ОИК 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на първия тур на изборите - на 29 октомври. Това прави избирателна активност от 44,94%. На последните местни избори през 2019 избирателната активност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април - 40%.