България победи Бразилия с 3:2 (25-22, 19-25, 25-15, 18-25, 15-12) във Варна и нанесе трето поражение на олимпийските шампиони през тази седмица. "Лъвовете" повториха сърцатата си игра от вчера и надвиха опитните си съперници с отлична защита и разнообразна игра нападения. Победата е пета в "Лигата на нациите" и на теория осигури място на нашите волейболисти в турнира и догодина.

НА ЖИВО: България - Бразилия 25-22, 19-25, 25-15, 18-25, 15-12
на живо

България - Бразилия 25-22, 19-25, 25-15, 18-25, 15-12

Могат ли "лъвовете" да нанесат трето поражение на Селесао във Варна?

Бразилците дойдоха във Варна с 8 победи и 1 загуба и възнамеряваха да си осигурят място във финалната шестица още днес.  Те бяха твърдо решени да се реваншират за слабите си изяви срещу Канада и Франция.

Пламен Константинов заложи на същата шестица, която победи снощи Канада - Георги Сеганов, Боян Йорданов 9т., Валентин Братоев 14т. , Николай Пенчев 5т., Виктор Йосифов 11т., Светослав Гоцев 12т, либеро - Теодор Салпаров.

Снимка 362835

Източник: fivb.org

Мачът започна с мощна игра на българите, които поведоха от началото на мача и през целия първи сет бяха напред. Всички атакуваха и разнообразната атака остана неразгадана от бразилците. Геймът завърши с на пръв поглед минималното 25-22, което не показваше точното съотношение на силите.

Във вторият гейм върхушката продължи. На първата почивка резултатът беше 8-5. Тогава бразилците успяха да вкарат играта в удобното за тях бавно русло. Някак неусетно те реализираха няколко точки с леки технични отигравания. Нашите за момент заспаха и резултатът стана 14-16. Това даде увереност на съперниците ни и те затвориха втората част с 19-25.

Снимка 362838

Източник: fivb.org

Последва най-силният гейм на България в тазгодишното издание на "Лигата на нациите". До него бразилците успяха да неутрализират Боян Йорданов. Левичарят се разигра и заедно с отличната игра в защита и страхотния Герги Братоев разликата растеше през цялото време. Крайното 25-15 предвещаваше победата в мача.

Но трябваше да почакаме. Гостите бяха притиснати до стената и нямаха намерение да се предават. Те успяха да спрат нашите атаки, като само Валентин Братоев  и Светослав Гоцев поддържаха нивото си. От другата страна Уолъс де Соуза мачакаше нашата блокада.

Снимка 362837

Източник: fivb.org

Пламен Константинов пусна Николай Учиков на мястото Боян Йорданов и Розалин Пенчев замени Валентин Братоев. Но геймът отлетя след 18-25 и всичко щеше да се реши в тайбрек.

В последната част играта беше много оспорвана. Българите успяваха да да дръпват с две точки, но блокът на Бразилия връщаше брей точките. Отлична защита и прекрасен блок аут на Учиков увеличиха резултата на 10-8.

В тези минути страхотно игра Розалин Пенчев, който направи няколко страхотни забивания. В последните точки защитата спасяваше всичко и Розалин завършваше. Българите стигнаха до три мачбола. Пламен Константинов взе прекъсване при втория, колкото да успокои момчетата. Прекрасно посрещане и пирон на Гоцев в центъра сложиха край на спора след 15-12. Мачът продължи почти два часа и половина.

Снимка 362836

Източник: fivb.org

Последните две срещи връщат вярата в мъжкия национален отбор по волейбол. Духът, който липсваше досега направи разликата. Огромно израстване направи Валентин Братоев. А Розалин Пенчев показа, че на него може да се разчита в трудните моменти. След като игра влизаше като резерва и изигра само един пълен гейм той завърши с 11 точки. Учиков внесе нужната стабилност в края и записа 5 точки.

Може само да съжаляваме за глупаво загубените срещи и особено за вялата игра в софийския турнир. Следващият турнир е в Иран, където спокойно могат да бъдат постигнати три победи срещу домакините, Южна Корея и Германия. Преди него ще бъдем на 12-то или 13-то място в общото класиране.

Снимка 362834

Източник: fivb.org