В цяла Западна България в понеделник се очаква да бъде обявен "Оранжев" код.

В районите на Благоевград, Смолян и Кърджали валежите ще бъдат значителни. Снежната покривка в районите на височина над 1500 м ще нараства съществено.

Във всички останали осем области и София, където също се очаква да бъде обявен "оранжев" код, ще вали сняг, а снежната покривка ще нараства, съобщиха съобщиха от НИМХ, цитирани от Дарик.

В останалите области в страната се очаква да бъде обявен "Жълт" код. В районите на Добрич, Варна, Бургас и Ямбол след пладне ще се усилва вятърът от североизток - над 15 м/сек. Дъждът към края на деня ще започне да преминава в сняг. В Централна България ще вали сняг. Снежната покривка ще нараства.

От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд при отрицателни температури, образувайки поледици. В Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка в районите под 1500 м ще се топи, увеличавайки речния поток.

През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски.

Дъждът и в по-източните райони ще преминава в сняг, вятърът ще се усилва, надминавайки на места скорост 15-20 м/сек. Главно в Североизточна България ще има виелици и навявания. Вълнението на морето ще се усилва.

Видимостта по проходите ще е намалена от мъгла и снеговалеж - под 50 м. Ще има навявания, блокиращи транспортната дейност. По високопланинските проходи вятърът ще стане бурен от югоизток, изток.

През валежния период снежната покривка в страната ще нарасне с 20-50 см, а през периода на валежи от дъжд в Родопската област количествата ще достигат и надминават на места 50-100 л./кв.м.