Предупредителен жълт код е обявен за събота за 9 области в Западна и Северозападна България. Това показва картата за опасните явления на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е за сняг и поледица.

Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София област, София, Перник и Кюстендил.

Синоптиците предупреждават, че през нощта и в часовете преди обяд ще превалява дъжд, което в комбинация с отрицателните температури на земята на места ще доведе до образуване на поледица. Със застудяването дъждът ще премине в сняг, но бързо ще спре.

Според прогнозата за времето през нощта над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна. След полунощ и утре от запад на изток на много места ще превали. В планините валежите ще са от сняг, а в равнинната част - предимно от дъжд.

През деня дъждът в планинските райони, Предбалкана и на места в Североизточна България ще преминава в сняг. Той обаче бързо ще спре, като в следобедните часове от запад облачността ще започне да се разкъсва.

Ще има условия за поледици и заледявания.

В крайните югоизточни райони до вечерта ще вали дъжд.

През деня отново ще започне застудяване.

Според прогнозата минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, а по Черноморието по-високи. Максималните ще достигнат между 2 и 7 градуса.