Около 1000 противници на руския президент Владимир Путин се събраха във втория по големина руски град в знак на протест срещу политиката на президента Путин.

Демонстрацията бе организирана от опозиционното движение "Другата Русия".

Припомняме, че вчера в Москва по време на подобни прояви бяха арестувани близо 170 човека, сред които бе и световният шахматист Гари Каспаров.

Според информацията голям брой хора са били задържани от полицейските власти, докато са отивали към протестното шествие.

Стотици полицаи от частите за борба с масовите безредици са разположени в центъра на Санкт Петербург, за да попречат на протестиращите.
Според информацията протестиращите имат разрешение за събиране, но не и за "Марш на несъгласните", подобен на състоялия се вчера в Москва.

Множеството противници на политиката на Путин носеха  плакати с лозунги: "Търси се гарант за конституцията", "Путин е най-опасният престъпник".

"Другата Русия" обединява противници на Путин от целия политически спектър - от либерали до комунисти. Според тях президентът е погазил демократичните свободи и те настояват за свободни и честни президентски избори през 2008 година.

Движението има слабо влияние в Русия, където мнозинството руснаци подкрепят Путин, тъй като неговото седемгодишно управление бе донесе на страната огромни приходи от петрол и различни суровини.