Четирима пчелари бяха задържани след протест пред президентския дворец в Сантяго, Чили, а седем полицаи са били ужилени по време на демонстрацията, предава CNN.

Производството на мед е засегнато от дългогодишната суша в Чили, която е унищожила източниците на храна за пчелите. Въпреки че подобно явление не е рядкост в страната, сегашната мегасуша продължава от 2010 г. насам и според учените поне отчасти за нея са виновни климатичните промени.

Пчеларите искат правителствена реформа, която да вдигне цените на меда или да предостави субсидии на производителите. Те настояха да се срещнат с президента Себастиан Пинера.

На булеварда пред двореца пчеларите поставиха около 60 кошера, в които имаше около 10 000 пчели.

Представител на Министерството на земеделието в област Сантяго заяви, че ведомството също е обезпокоено от въздействието на сушата върху пчелите. От месеци правителството предоставя помощ на 20 общини, които изпитват сериозен недостиг на вода, заяви пред репортери Омар Гусман, регионален секретар по земеделие.

Седем служители на националната полиция са ужилени при опит да арестуват пчеларите и да преместят пчелните кошери от улицата, съобщиха от полицията. Те са откарани в болница.

Засушаването и повишаването на температурите в резултат на изменението на климата са засегнали популациите на пчелите в целия свят. Проучване от 2020 г., публикувано в списание Science, установи, че за едно поколение популациите са намалели с около 50% в Северна Америка и със 17% в Европа.

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Това става ясно от ново проучване