Непровокирани атаки на акули са убили 10 души по света през 2020 г. Шест смъртни случая са в австралийски води, показват международни данни.

Броят на непровокираните атаки в Австралия е малко над средната норма, като 18 инцидента са отчетени в Международния файл за атака на акули (ISAF) на Университета на Флорида, пише "Гардиън". Средното ниво през последните пет години е 16 инцидента.

Австралийски сърфист преби акула, за да спаси жена си

Австралийски сърфист преби акула, за да спаси жена си

Австралия е едно от местата с най-много атаки на акули в света.

10-те смъртни случая в световен мащаб са над средните четири случая, но 57-те потвърдени непровокирани инцидента с акули са далеч под средните 80 за петгодишен период.

Спадът на инцидентите може да се дължи на блокадите заради коронавируса, спад на крайбрежния туризъм или забавяне работата за докладване на случаите, включени в статистиката.

Акула издърпа 10-годишно момче от рибарска лодка в Австралия

Акула издърпа 10-годишно момче от рибарска лодка в Австралия

Момчето е откарано в болница в стабилно състояние

Има осем ухапвания в Нов Южен Уелс, три в Куинсланд, пет в Западна Австралия, едно във Виктория и едно в Южна Австралия.

За сравнение данни на Royal Life Saving Australia сочат, че между юли 2019 г. и юни 2020 г. е имало 125 удавяния по австралийското крайбрежие.

При четирите от шестте смъртни случая в Австралия ухапванията са от бели акули. При 18-те непровокирани ухапвания, при които може да се потвърди какви акули са атакували, 10 са свързани с бели акули, една с лимонова акула и една килимена акула.

Акула уби тийнейджър

Акула уби тийнейджър

Инцидентът е станал в Австралия

В статистиката са включени непровокирани ухапвания. Провокирано ухапване е, когато бъде засегнато естественото поведение на акулата, например при риболов.

През 2020 г. има три смъртни случая при провокирани ухапвания в света.

По света има 57 непровокирани ухапвания, като 33 в САЩ, от които 16 във Флорида. Нито една държава не е регистрирала повече от едно ухапване през 2020 г. освен САЩ и Австралия.

61% от ухапванията са при сърфиране или спорт във водата, 26% при плуване, а останалите са при гмуркане, бодисърф и други.

Международния файл за атака на акули предлага няколко съвета за избягване ухапване от акула: не влизайте сами във водата, не влизайте във водата по изгрев и залез, да не се плува, където има много риба, да не се влиза във водата с бижута, които улавят светлината, да не се плува, където се лови риба и да се избягва пляскане във водата.