Препоръчаните ограничения за безопасна консумация на алкохол са твърде високи в много развити държави и трябва да бъдат занижени за спасяване на човешки живот.

Това показва проучване, публикувано в здравния журнал Lancet, информира АФП.

Редовното пиене на повече от 100 грама алкохол на седмица - около 5-6 средни чаши вино или няколко халби бира - е свързано с намаляване продължителността на живот на мъжете и жените, се пояснява в изследването.

"Препоръчаните ограничения в Италия, Португалия и Испания са почти 50% по-високи от тази и в САЩ горната граница за мъжете е почти двойна", установили авторите на проучването.

Международен екип е анализирал данни на 600 000 души на възраст между 30 и 100 г. от 83 проучвания в 19 държави с високи доходи. Участниците са били наблюдавани най-малко една година. Авторите на проучването са използвали факти като възраст, пол, диабетна история, социално-икономическия статут и дали пушат цигари.

Консумирането на 100-200 грама чист алкохол на седмица намалява продължителността на живот с около 6 месеца в сравнение с по-малко от 100 грама, установили учените. Употребата на 200-350 грама алкохол на седмица намалява продължителността на живот с 1 до 2 години, а при повече от 350 грама на седмица - до 5 г.

Препоръките за нивата на консумация на алкохол варират в различните страни. В САЩ препоръката за мъже е до 196 грама или 11 чаши вино на седмица, а за жените 98 грама. Лимитите в Италия, Португалия и Испания са около 50% по-високи от тези във Великобритания, където безопасната консумация е до 112 грама.