Днес се навършват 100 години от рождението на американския математик Клод Шанън, основоположник на Теорията на информацията – клон от теорията на вероятностите и математическата статистика.

Началото е поставено през 1948 г., когато той публикува своя  труд „Математическа теория на комуникациите“ (A Mathematical Theory of Communications).  

Клод Шанън е далечен роднина на Томас Едисън.
Роден е на 30 април 1916 г. в щата Мичиган, в семейство на адвокат и учителка.

Още като ученик проявява предпочитание към физиката и математиката.

През 932 година е приет в Мичиганския университет. Завършва през 1936 г- като бакалавър по две специалности - математика и електротехника, след което става асистент в  Масачусетския  технологичен институт.

Магистърската му работа, която е публикувана през 1938 година в изданието на Американския институт на електроинженерите (AIEE), е определяна като изключителна. В нея са разработени някои от основите на бъдещите компютри. Хауърд Гарднър от Харвардския университет смята, че тя е „може би най-важната и най-известната магистърска работа на столетието”.

Впоследствие той участва в изследваният на Барбара Бъркс в областта на генетиката, което дава основа на докторската му дисертация по темата „Алгебра за теоретична генетика”.  

През периода 1941-1956 гг. Шанън преподава в Мичиганския университет и работи за компанията  Bell Labs. Това е времето, през което в него узряват идеите, залегнали в основата на Теорията на информацията. Между 1950 и 1956 г. се занимава с конструирането на логически машини, включително на такава, която може да играе шах.

Теорията на информацията е свързана с информационната ентропия, информационните и комуникационните системи, предаването на данни и теорията на скоростта на изказването, криптографията, корекцията на грешки и други близко граничещи области.