Най-малко 100 хиляди души са в капан на сирийската граница с Турция, след като ДАЕШ („Ислямска държава”) предприе настъпление до границата с Турция в сирийската провинция Алепо. Това съобщават активисти, цитирани от „Франс прес”.

ДАЕШ напредна към два града, контролирани от бунтовници, но в същото време джихадистката група е заплашена от офанзиви на изток и в бастиона й провинция Ракка.

Терористи от групировката прекъснаха ключова пътна артерия между градовете Азаз, намиращ се в близост до турската граница, и Мареа, каза журналистът Мамун Хатеб от Азаз пред френската осведомителна агенция.

Това е катастрофа”, изтъкна журналистът и добави, че около 15 хиляди души са обсадени в Мареа.

Десетки хиляди сирийци, живеещи в лагери до границата, затворена от Турция преди няколко месеца, са заплашени от яростните набези на терористите.

Ужасно сме обезпокоени...за около 100 000 души, които са заклещени между турската граница и фронтовата линия”, заяви Пабло Марко, регионален представител на „Лекари без граници”.

От организацията обявиха, че евакуират пациенти и служители от болница в град Саламах, който се намира на 3 километра от фронта.

Хората няма къде да отидат, докато боевете се приближават до тях, добави Марко.

Обаче според „Хюман райтс уоч” 165 хиляди сирийци са в капан до границата с Турция.

Мареа и Азаз паднаха в ръцете на бунтовниците през 2012 година. Те са важни спирки по маршрута на доставки от Турция за бунтовниците.

От месеци „Ислямска държава” се опитва да превземе двата града.

В съобщение днес терористичната организация съобщи, че е извършила „изненадваща атака” и е превзела села до Азаз.

В същото време днес правителствените сили бомбардираха контролирани от бунтовниците райони в провинция Алепо. Най-малко 15 души са убити.