Саддам ХюсеинИракският президент Саддам Хюсеин бе преизбран за нов 7-годишен мандат на вчерашния референдум в страната с резултат 100 процента от гласовете, при участие на 100 процента от избирателите. Това обяви вторият човек на режима и председател на избирателната комисия Иззат Ибрахим.

“Президентът Саддам Хюсеин, бог да го пази, спечели 100 процента от гласовете”, заяви Ибрахим. Така иракчаните изказват своето отношение към “агресивната политика на САЩ”, каза той, цитиран от електронното издание NTVru.

Всичките 11 454 638 иракски избиратели са дали гласа си за 65-годишния Саддам Хюсеин, който бе единствен кандидат за президентския пост. В бюлетината има само две полета – “Да” и “Не”. “Целият Ирак е за Саддам, той е наш лидер и баща!”, заяви един от избирателите, държащ бюлетина, в която квадратчето с “Да” е попълнено с кървав отпечатък от палец.

Независимо от цялата тържественост на референдума, властите обаче знаят, че САЩ ще направи всичко възможно Саддам да не управлява Ирак през следващите 7 години.