Броят на загиналите при ракетна атака, извършена от йеменските хуси срещу военен лагер на правителството, се увеличи до най-малко 111 войници, обяви военен говорител, цитиран от АП.

Това е една от най-кръвопролитните атаки на бунтовниците, откакто страната влезе в гражданска война преди няколко години.

Паралелно с убийството на Солеймани САЩ се опитали да ликвидират иранец в Йемен

Паралелно с убийството на Солеймани САЩ се опитали да ликвидират иранец в Йемен

Операцията за ликвидирането на Абдул Реза Шахлаи, финансист и ключов командир на специалните сили "Кудс"

Балистични ракети удариха джамия в тренировъчен лагер в централната провинция Мариб през уикенда. Най-малко други 68 души са ранени, поясни говорителят на йеменските въоръжени сили.

Богатата на петрол провинция Мариб е на 115 километра източно от контролираната от хусите столица Сана. Атаката е извършена след нападения на подкрепяните от Саудитска Арабия правителствени сили срещу бунтовнически цели източно от столицата.

Взрив удари военен парад в Йемен
Обновена

Взрив удари военен парад в Йемен

Загинали са най-малко 5 души, а други 8 са ранени

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия осъди атаката. Според Рияд тези терористични престъпления разрушават пътя към политическо решение на йеменския конфликт.

Гражданската война в Йемен започна през 2014 г., когато подкрепяните от Иран хуси превзеха Сана и по-голямата част от Северен Йемен. Шиитските бунтовници свалиха правителството на президента Абед Рабо Мансур Хади. През 2015 г. водената от Рияд коалиция започна военна кампания срещу хусите и за възстановяване на правителството на Хади, който в момента е в изгнание в Саудитска Арабия.

Хусите в Йемен удариха с балистична ракета погранична военна база в Саудитска Арабия

Хусите в Йемен удариха с балистична ракета погранична военна база в Саудитска Арабия

Ракетата е "Бадр-1"

Повече от 10 000 души са загинали при конфликта, 3 милиона са разселени. Държавата е на ръба на масов глад.