Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков е осъден на 12 г. затвор за ръководене на операция за незаконно подслушване, която тласна Северна Македония в политическа криза през 2015 г., информира АФП.

Миялков бе един от най-влиятелните фигури по време на управлението на бившия премиер Никола Груевски. Бившият топ разузнавач е сред 11 души, осъдени от наказателния съд в Скопие заради масово подслушване.

Появи се изчезналият ексначалник на контраразузнаването в Северна Македония
Обновена

Появи се изчезналият ексначалник на контраразузнаването в Северна Македония

Сашо Миялков е братовчед на избягалия бивш премиер Груевски

По време на произнасянето на присъдата съдия предупреди, че това е послание, че "няма недосегаеми" в балканската държава. Решението може да се обжалва.

"Когато длъжностни лица с такава власт нарушат закона, унищожават основите на държавата", заяви водещият съдия по делото.

Разузнавателната служба подслушвала 5000 телефонни номера без разрешението на съда между 2008 и 2015 г. с цел политическa и икономическa изгода. Подслушвани са политици от правителството и опозицията, журналисти, лидери на неправителствени организации и влиятелни хора.

Схемата бе разкрита през 2015 г. от тогавашния лидер на опозицията и сега премиер на страната Зоран Заев. Възникналата криза сложи край на повече от 10 г. управление на Груевски.

Груевски избяга в Унгария преди да бъде осъден за корупция през 2018 г.

Сашо Миялков е първи братовчед на Груевски. По-рано тази седмица стана ясно, че Миялков е избягал. Но 55-годишният се появи във вторник следобед. Той заявил, че се е изолирал, тъй като вероятно е имал коронавирус. След решението на съда Миялков бе отведен.

Бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска е осъдена на 4 г. затвор.

Най-тежките присъди получиха двама бивши агенти, които избягаха в Гърция. Те са осъдени задочно на 15 г. затвор.