Пореден многохиляден протест се провежда край границата с Ивицата Газа, предадоха световните информационни агенции. Най-малко 13 000 палестинци участват в протеста. За момента има данни за най-малко един загинал и 14 ранени демонстранти. Жертвата е жена. Съобщава се за стрелба по време на демонстрацията. 

Както обичайно, има данни за нападения срещу израелски военни и вандалски акции. Демонстранти хвърлят камъни и ръчни гранати палят гуми и се опитват нелегално да проникнат през границата. 

В отговор на агресията, военните са ударили пост на движението Хамас в северната част на Газа. 

Обичайно подобни протести завършват с жертви, ранени и много арестувани. Все още няма коментар от израелската армия за цивилните жертви и ранени. Потвърден е единствено броят на протестиращите. 

Ракетен обстрел от ивицата Газа

Ракетен обстрел от ивицата Газа

Няма жертви и пострадали

За демонстрациите Израел вини радикалното палестинско движение Хамас, което управлява Газа и приветства всякакви атаки срещу Израел и евреи, както и често стои зад ракетни атаки срещу територията на Израел. Тел Авив не успя да прокара резолюция срещу Хамас в ООН, но обяви за успех самото гласуване на такъв документ. 

Припомняме, че последната вълна на насилие започна през март миналата година. Около 240 са жертвите от палестинска страна.

Допълнително обтегна отношенията решението на някои държави да признаят Йерусалим за столица на Израел, след като за него спорят и палестинците.