Нападение със стрелба беше насочено към бар в южноафриканския град Совето, западно от Йоханесбург, късно в събота, убивайки 14 души и ранявайки критично други трима, съобщи dw.

Полицейските доклади показват, че група мъже са пристигнали в микробус и са започнали да стрелят по бара, което е накарало хората вътре да се опитат да избягат.

Полицейският комисар на провинция Гаутенг генерал-лейтенант Елиас Мавел каза пред агенция AP, че полицията смята, че групата е нападнала помещението от броя на патроните, намерени на място.

"Можете да видите, че е използвано висококалибрено огнестрелно оръжие и то стреля на случаен принцип. Можете да видите, че всеки един от тези хора се бореше да излезе от таверната", каза Мауела пред АП.

Най-малко 9 убити и 60 ранени при стрелба за Деня на независимостта в Чикаго

Най-малко 9 убити и 60 ранени при стрелба за Деня на независимостта в Чикаго

Миналата година 19 души бяха убити и повече от 100 души бяха простреляни през дългия уикенд на Четвърти юли

Той добави, че мотивът за нападението остава неизвестен. Ранените са откарани в болница Chris Hani Baragwanath.

Престъпленията с огнестрелно оръжие са често срещани според международните стандарти в Южна Африка, като страната претърпява подобен брой смъртни случаи всяка година като дял от населението си, както и САЩ. Освен това, в случая на Южна Африка, много по-голям процент от тези смъртни случаи са убийства и много по-малък процент са самоубийства, отколкото в САЩ. Общият процент на убийствата в страната също е сред най-високите в света - 33 души на 100 000 жители през 2020 г., въпреки че е намалял значително през този век.