Около 15 души се опитаха да избягат от супермарект "Лидл" в Палермо с пълни колички с покупки, без да платят, съобщи италианският вестник "La Repubblica". По такъв начин клиентите на магазина са изразили недоволството си от високите цени на храните.

Съобщава се, че мениджърът на магазина веднага се е обадил в полицията. В неделния следобед на мястото са пристигнали полицаи и карабинери, които са върнали обратно нарушителите. След дълги преговори с полицията те са признали, че вече нямат пари за да покриват разходите си, тъй като поради карантината се е наложило да престанат да работят.

Карабинерите и полицията са убедили материално затруднените семейства да оставят стоките в супермаркета. Никой от тях не е санкциониран.

Общината съобщава, че около 1000 семейства са поискали през последните 48 часа достъп до системата за подпомагане с храни, която общината подготвя в сътрудничество с благотворителната организация "Каритас", Асоциацията на хранителните банки и Банката за благотворителна дейност.

Междувременно се съобщава, че католическата мисия "Надежда и милосърдие", която подпомага нуждаещи се, е препълнена. В нея вече са настанени около 1000 души и ръководителят й брат Биаджо Конте призовава да не идват повече хора, защото поради мерките срещу коронавируса не е възможно да бъдат приети повече гости.

"Много хора чукат на вратите ни, също поради лошо време исканията за покрив и храна се увеличиха", пояснява брат Биаджо. От мисията обаче са готови да предложат на общината доброволци и мисионери за грижи за бездомните в новите звена за социално подпомагане, които местните власти ще открият.