Опит за самоубийствен атентат в католическа църква в Индонезия е извършен тази сутрин. Католическата църква се намира в провинция Мадан, Северна Суматра.

По време на неделната литургия мъж, носещ в себе си бомба, е атакувал свещеника на църквата „Свети Йосиф”, докато той изнасял проповедта.

Нападателят не е успял да се взриви, но е ранил себе си и други трима души с нож.

След това е избягал. Малко по-късно от индонезийската полиция съобщиха, че са успели да задържат нападателя, който се предполага, че е привърженик на радикалната групировка „Ислямска държава”.

Нападателят е задържан жив, с леки наранявания. Няма жертви в резлутат на инцидента, посочва шефът на местното полицейско отделение.

По данни на полицията, нападателят е 17-годишен младеж. Името му не се съобщава.

Освен нож, брадва и взривно устройство, у него полицията е открила рисунка на знамето на „Ислямска държава”. На този етап не е ясно дали той е свързан с други терористи – версия, която полицията разследва.

Припомняме, в началото на юли месец тази година в град Соло, на един от основните индонезийски острови Ява, терорист-самоубиец не успя да проникне в сградата на полицейското управление и взриви себе си пред него. Тогава бяха ранени много полицейски служители. По-късно разследващите задържаха на Суматра три от неговите предполагаеми помагачи, като за единият от тях се подозираше, че поддържа тесни връзки с известния индонезийски ислямист Бахрун Наим.

Той се счита за главен организатор на нападението, извършено в центъра на Джакарта на 14 януари тази година. Тогава загинаха двама цивилни. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава”.