Днес 178 държави, сред които и България, се включват в Часа на Земята – световна инициатива, посветена на грижата за родната ни планета.      

У нас часът ще бъде отбелязн 20:30 до 21,30 ч.

През тази година Часът на Земята ще обиколи света с апел за спешни действия срещу промените в климата. Празникът за природата, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, днес  милиони хора отново призовават  правителствата да "променят изменението на климата".

WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през социалните мрежи. Моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, посочват от екологичната организация.

Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, с което да допълнят посланието си.

Светлините на традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час.

Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление на Народното събрание, президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и на много други институции и бизнес сгради ще бъде притъмнено.

До момента над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в  Часа на Земята и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове хората се организират за различни природозащитни инициативи – светлинни шествия, конкурси, изложби.

В София ще се състои традиционната среща за Часа на Земята пред Народния театър „Иван Вазов“.

„Всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Каним и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.” – поясниха от WWF.