Тази нощ приключи процедурата по "мълчаливо съгласие" на ЕС за изпращане на мисия в Косово.

Според процедурата, ако нито една страна не заяви официално несъгласието си, решението се смята за взето.

Мисията, съставена от 1800 полицаи и правоохранители ще бъдат изпратени следващата седмица, информира БиБиСи.

Сред държавите, които се очаква да не са сред първите, признали новата независима държава, са България, Румъния, Гърция, Испания, Кипър и Словакия.

Припомняме, вчера косовският парламент прие резолюция, която позволява до 24 часа провинцията да обяви своята независимост.
Това се очаква да стане утре - 17 февруари, макар че на вчерашната си пресконференция премиерът Хашим Тачи отказа да назове конкретно ден и час, в който ще бъде прогласена декларацията за несависимост на Косово.

Тачи заяви, че Косово има собствен дневен ред, който следва в координация със западните страни.

Мисията на ЕС за Косово ще има ограничена изпълнителна власт и ще се намесва в случаи на организирана престъпност, корупция и при залавянето на военни престъпници.

След пристигането й в Косово ще има преходен период от 120 дни, преди мисията да поеме работата на администрацията на ООН.

Първоначалният бюджет на мисията е за 16 месеца, въпреки че вероятно мисията ще остане в областта по-дълго.

Няколко държави  няма да имат представители в мисията - САЩ, Турция, Швейцария, Хърватска и Норвегия. Въпреки, че не са членки на ЕС те са заявили, че ще сътрудничат самостоятелно.

В понеделник европейските министри ще проведат среща в Брюксел, целта на която да се постигне единство за отговора, който да се даде на декларацията за независимост на Косово.

Най-големите държави в ЕС Великобритания, Франция и Германия, заедно със САЩ,  се очаква да признаят Косово веднага.