Съдът в Брест осъди обвиняема за публично обида на президента на Беларус Александър Лукашенко и насилие над полицаи на две години затвор. Това съобщи в сряда информационната служба на прокуратурата на Брестска област, цитирана от ТАСС. 

"Въз основа на член 369 ("Обида на представител на властите"), член 364 ("Насилие или заплаха от насилие над служител на органите на вътрешните работи") и част 1 от член 368 ("Обида на президента") от Наказателния кодекс на Република Беларус, тя ше осъдена на окончателно наказание лишаване от свобода за срок от две години с излежаване в наказателна колония при общ режим за комбинация от престъпления", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на главната прокуратура.

По време на процеса е установено, че обвиняемата на 29 декември 2020 г. от мобилния си телефон публикува видео в канала Telegram, в което обижда полицаи.

На 3 януари 2021 г. тя използва нецензурни думи срещу полицейски служители, които инспектират дома й, след което използвала насилие срещу тях.

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Рааб: Интервюто е дадено под заплаха от физическо насилие и в условия на ограничаване на свободата

"Продължавайки незаконните си действия, обвиняемата публично обижда президента на Република Беларус", отбеляза прокуратурата. По време на разследването обвиняемата е отказала да даде показания.

Прокуратурата информира още, че обвиняемата "многократно е привлечена към административна отговорност за участие в неразрешени масови събития". Присъдата може да бъде обжалвана.

Според канала Telegram на правозащитния център "Вясна", съдът в Брест по това дело е осъдил активистката на гражданската инициатива "Европейска Беларус" Полина Шарендо-Панасюк.

Седем полицаи са се явили като жертви по това дело.

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

На фона на очаквани нови такива