Само за последните 48 часа около 20 000 сирийски цивилни са избягали от боевете в Идлиб, Северозападна Сирия, в райони близо до турската граница, предаде Анадолската агенция.

Хилядите цивилни трудно намират подслон поради липсата на помощ и малкото места, където могат да поставят палатки и инфраструктура. Лагерите за бежанци трябва да се справят и наводнения след проливни дъждове. Хиляди сирийци в момента са бездомни и имат остра нужда от помощ.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че през последните две седмици над 235 хиляди души са напуснали домовете си.

Руските и сирийските военни прогониха 235 000 души от Идлиб за 2 седмици

Руските и сирийските военни прогониха 235 000 души от Идлиб за 2 седмици

Според данни на ООН...

В средата на декември правителствените войски възобновиха настъплението си в провинция Идлиб. Това е последната територия на запад от река Ефрат, която е под контрола на сирийската опозиция.

Според съобщенията на хуманитарни организации, жертви на въздушните удари през последните дни са станали десетки мирни жители. Смята се, че цивилните, намиращи се в провинцията, са около три милиона.

Целта на предприетото настъпление на правителствената армия вероятно е големият град Маарат ал Нуман. Войските на Асад са на около 5 километра от него.

Русия обяви: Сирийската армия спира огъня в Идлиб

Русия обяви: Сирийската армия спира огъня в Идлиб

Утре в 6 часа местно време

Припомняме, в Съвета за сигурност на ООН Русия, с подкрепата на Китай, наложи вето върху доставките на хуманитарна помощ за нуждаещите се в Сирия. Това допълнително влоши хуманитарната ситуация в страната.