Австралийските чайки пренасят бактерии устойчиви на антибиотици, което поражда опасения, че бактериите, причиняващи болести, могат да се разпространят сред хора, добитък и домашни любимци, съобщава "Гардиън".

Екип от учени, ръководени от изследователи от университета "Мърдок" в Пърт, откриха, че над 20% от сребърните чайки в страната носят патогенни бактерии, като Е coli, които са устойчиви на лекарства. E coli може да причини инфекции на пикочните пътища, животозастрашаващ сепсис и менингит.

Д-р Сам Ейбрахам, преподавател по ветеринарни и медицински инфекциозни болести в университета коментира, че проучването е като пробуждане и "отваряне на очите" и трябва да бъде предупредителен сигнал австралийските правителства.

"Това, което открихме, независимо от състоянието е, че популацията от чайки в Австралия са преносители на антимикробно резистентни бактерии, които причиняват инфекции при хората. Това са онези, които са устойчиви на лекарства и които са от значение за човешкото здраве", обяснява Ейбрахам. 

В световен мащаб резистентността се е повишила до "опасно високи нива" и е една от най-големите заплахи за здравето и продоволствената сигурност, според Световната здравна организация и австралийското федерално правителство.

Бактериите могат да се разпространят сред хората, ако случайно ги погълнат след докосване на фекалии на чайка.

Ветеринарният вирусолог от университета "Мърдок" Марк О'Деа коментира, че децата могат да бъдат изложени на риск, ако докоснат устата си или ядат, след като са играли на трева или скали, където е имало чайки, но рискът може да бъде елиминиран с бързо миене на ръце.

Говорител от федералния здравен отдел заяви, че чайките не са част от съществуващия мониторинг на анабиотичната резистентност, тъй като рискът от предаване от птиците на хора не е установен.

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Нови разкрития за апокалиптичната заплаха от резистентни на антибиотици супербактерии

Никой на планетата не е защитен - дори най-заможният и изолираният от света

"Отделът като цяло е загрижен за разпространението на бактерии, резистентни към антимикробни агенти, независимо от механизма. Все пак специфичният механизъм на чайките, действащи като резервоар за бактерии, устойчиви на антимикробни агенти след хранене с битови отпадъци, е въпрос на други държавни сектори, включително държавни, териториални и местни власти", обяснява говорителят.

Устойчиви на антибиотици бактерии са открити в чайки и други птици в няколко страни, което в някои случаи е свързано с битовите отпадъци.

През 2010 г. португалски изследователи откриха каспийски чайки с жълти крака, които носят бактерии, устойчиви на общия антибиотик ванкомицин. Оттогава резистентни бактерии са открити в чайки във Франция, Русия, Гренландия, Сибир и Аляска, а през 2016 г. са открити резистентни към колистин патогени в свински черва.

Резистентността към колистин никога досега не е била наблюдавана в австралийската дива природа. Проучването на "Мърдок", в което участват учени от селското стопанство в правителството е публикувано в Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Чайките летят до 1600 км от люпилнята си, а О'Деа се опасяват, че супербактериите могат да "прескочат" в други видове птици, които след това летят в земеделските райони.

"Това, което не бихме искали да се случи е тези бактерии да преминат в селскостопански животни или домашни любимци. Ние нямаме доказателства, че се преместват в друго животно освен чайки, но със сигурност е нещо, което трябва да се проучи."

Въпреки че обикновено се хранят от океана, чайки, живеещи в градовете приемат бактерии от пречиствателни станции и контейнери за всякакви отпадъци, коментира Ейбрахам.

Милиони ще умрат, ако светът не отговори на заплахата от супербактерии

Милиони ще умрат, ако светът не отговори на заплахата от супербактерии

Последиците от резистентните към антибиотици бактерии ще са катастрофални, прогнозират учени