В 20% от случаите на майки, които са се заразили с коронавирус по време на бременността, се наблюдава забавяне на развитието на децата. Това твърди Александър Горелов, член-кореспондент на Руската академия на науките и заместник директор по научната работа в Централния изследователски институт по епидемиология в Москва, цитиран от ТАСС.

Причината по негови думи е нарушение на кръвообращението на плацентата.

Експертът заяви, че е доказано, че COVID-19 причинява промени в плацентата. "Когато жената се зарази с коронавирус по време на бременността, плацентарната циркулация се нарушава. В резултат на това се доставя по-малко кислород и може да се стигне до забавяне на развитието на детето. Изоставането в умственото и физическото развитие на такива деца е напълно ясно в 20% от случаите", посочи Горелов.

И децата страдат от пост-COVID синдром

И децата страдат от пост-COVID синдром

Ваксините ще трябва да се доработват, смята д-р Мими Виткова

Той уточни, че ако проблемът се вземе под внимание навреме и детето се подложи на рехабилитация, тези последици могат да бъдат смекчени.

Горелов заяви и че синдромът на Кавазаки е най-честото усложнение при малки деца, преболедували коронавируса. Той обясни, че най-опасен за децата до 4-годишна възраст е мултисистемният възпалителен синдром, когато са засегнати няколко органа и системи, а първичното заболяване протича по-често незабелязано в семейните огнища на COVID-19. Детето не изглежда да е било болно, но след две-три седмици температурата му се повишава до 39-40 градуса и се засягат няколко органа и системи, което може да доведе до интензивно лечение, предупреди инфекционистът.

Опасно усложнение след COVID-19 при децата разтревожи експертите

Опасно усложнение след COVID-19 при децата разтревожи експертите

Все повече деца с поствирусен синдром постъпват в болница...