Проливните дъждове в Турция, предизвикали големи наводнения, отнеха живота на 20 души в северозападната част на страната.

Не е изключено броят на жертвите да се окаже по-висок,  тъй като значителен брой жители на наводнените райони са в неизвестност.

В момента в района на наводненията се извършват спасителни и издирвателни дейности, в които участват и турските въоръжени сили.

Пороите потопиха големи територии в Истанбул и околностите му като нивото на водата достига на места до 1 метър, съобщи АП.

БДЖ спира бързия влак за Истанбул
                   Още...

Движението в Истанбул е почти парализирано. Някои хора с мотори са успели да се качат на покривите на някои сгради, където очакват спасителните екипи.

Пожарникари са открили 4 тела в камион, паркирал на магистралата край Истанбул.

Бурята удари камбоджански товарен кораб, който потъна до крайбрежието на Черно море и се сцепи на две под ударите на силните вълни. Екипажът от 12 души - грузинци, азербайджанци и украинци, обаче е бил спасен от бреговата охрана.

Турски медии съобщават, че са били открити 7 тела край газ-станция в област Халкали.

5-членно семейство пък беше отнесено от придошлите води от ферма, намираща се в близост до град Сарай, след като река излезе от коритото си и наводни района, нанасяйки значителни материални щети. Спасителните екипи откриха още два трупа в реката.

Под водите остана целият истанбулски район Селимпаша. Множество автомобили са залети, но вече е започнала операция за спасяването им. Много къщи останаха под водата в район Къйъкент и жителите бяха извеждани с надуваеми лодки.

Особено силни бяха валежите в районите Силиври, Чаталджа, Кючюкчекмедже, Авджълар, Картал, Пендик и Тузла, къде също много домове са наводнени. Там са нанесени и най-големи материални щети.

Съществува опасност от нови наводнения с оглед на метеорологичните прогнози за нови валежи до края на седмицата.

Поради усложнената пътна обстановка в района, външно министерство препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до района в близките дни.