2020 година е най-топлата на Антарктическия полуостров през последните три десетилетия, разкрива проучване на Университет Сантяго де Чили, предаде АФП.

Между януари и август температурите са достигнали между 2 и 3 градуса по Целзий на полуострова, който е най-северната част от Антарктида, според изследователи в база на чилийските ВВС на остров Кинг Джордж.

Тези температурни стойности са повече от 2 градуса по Целзий над типичните, обяви климатологът Раул Кордеро в съобщение, публикувано от Чилийския антарктически институт.

На най-северната част на Антарктическия полуостров средната максимална температура до този момент през тази година е над 0 градуса по Целзий, което не се е случвало от 31 г., добави Кордеро.

Той нарече факта "тревожен", тъй като това вероятно е показател, че се е възобновило бързото затопляне на океана, наблюдавано в района в края на XX век.

Това е в контраст със зимните температури в южната част, където между август и септември са регистрирани -16,8 градуса по Целзий - най-ниските от 1970 г.

Антарктическият полуостров е най-северната част на Антарктида, където няколко държави имат научни и военни бази, включително Аржентина, Чили и Великобритания.