Съединените щати ще предоставят 225 милиона долара международна помощ за борба с коронавируса, съобщи американският държавен секретар Майк Помпео в сряда сутринта по време на редовния брифинг в Белия дом.

Той заяви, че средствата ще бъдат използвани за здравна, хуманитарна и икономическа помощ, в допълнение към 274 милиона долара, които вече са изразходвани.

Припомня се, че традиционните съперници на САЩ са използвали коронавирусна помощ, за да засилят собственото си положение и да забиват носовете си във Вашингтон.

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

САЩ заплашиха със спиране на финансирането

През миналата седмица руските ВВС пратиха самолет с оборудване в Ню Йорк, епицентър на избухването на коронавирус в САЩ. По-късно беше разкрито, че помощта е платена от руски държавен фонд под действащите санкции на САЩ. Президентът Тръмп похвали помощта.

Куба изпрати свои лекари, за да помогнат за усилията за борба с коронавируса в Италия и Андора - разширяване на традиционната стратегия за хаванска енергия в Хавана в сърцето на Европа.

Президентът Тръмп в същото време разкритикува СЗО и заплаши със спиране на финансирането, на което Организацията и ООН отговориха, че не е времето в пандемия за подобни действия. Според Тръмп се действа в интерес на Китай, откъдето тръгна и пандемията, за която той се възмути, че не е бил предупреден навреме.

Спецслужбите на САЩ предупредили за коронавируса още през ноември

Спецслужбите на САЩ предупредили за коронавируса още през ноември

"Анализаторите заключиха, че това може да е катаклизмично събитие"

Според нова информация обаче се оказва, че той е бил предупреден от спецслужбите още през ноември.

Не само той, но и Помпео по-рано скочи на Китай с обвинения за дезинформация. По време на последния брифинг обаче, той е заявил,  че сега не е времето за търсене на отговорност от Пекин.

САЩ са прибрали 50 000 американски граждани, блокирани по целия свят заради вируса. Още няколко хиляди души чакат, за да бъдат върнати обратно, съобщи още той.